Pawlo,
no otázka je, jestli by nechat dítě prodělat nějakou hnusnou chorobu, bylo ve výsledku lepší... nesouvisí to s autismem, ale Dinina Klárka měla regresi po neštovicích (má SMA) - před neštovicema se ještě stavěla na kolínka, po neštovicích už ne a je na vozíčku... takže ona je to taková Sofiina volba... nechat očkovat a riskovat... nebo neočkovat a riskovat...
Jinak imunita souvisí hodně se střevama, kamarádčina holčička s celiakií je furt nemocná, její sourozenci ne (ani od ní nechytnou vše, co dostane ona). Takže ono to určitě všechno nějak souvisí, ale podle mě je to tak složité, že je těžké se dobrat příčin a následků...
Je pravda, že to mám "jednodušší" v tom, že u nás jsou příčiny poměrně jasné - Tom je kombinace mé a manželovy povahy, není to o tom, že by byl v pohodě a během jednoho okamžiku v životě se nějak změnil... prostě je takovej od malička... a na druhou stranu mě to zase tolik neděsí, protože vidím, že můj manžel i já s tímhle v pohodě žijeme. Dokonce si troufám říct, že můj manžel je to, co je právě DÍKY tomu, že je aspík - že je v oboru, kde ty aspícké / autistické rysy jsou výhodou - a Tom má po něm neuvěřitelnou paměť, smysl pro detail, ale schopnost vidět detaily v dalekosáhlých souvislostech, má vytrvalost s piplavou prací atd... takže si myslím, že nakonec v životě najde dobré uplatnění... akorát holt přežít tu školu a pubertu...