Přidat odpověď
Xantipo,
o těch přijímačkách jsem to psala kvůli zodpovědnosti, prostě za svoje věci jsou sami zodpovědní, když se nepřipraví, má zlou známku, nebo se nedostane na vysněnou školu. Nezakážu jim počítač aby měli čas na učení, protože o tom kdy a kolik se učí rozhodnou sami (myslím, žes psala podobný příklad s tím počítačem). Stejně tak, když si neuklidí, mají bordel v pokoji (podle mě, podle nich je to ještě ok a je tam pořádek), tak jim to řeknu, případně připravím vodu, oni umyjou, protože se naučily respektovat moji hranici pořádku, což by vůbec nemusely, ale jsem za to samozřejmě ráda, dělaj to pro mě, protože ví, jak bordle nesnáším. Já tu nejsem od toho abych určoval, co je pořádek a co už ne, když mně vadí, že je na poličce prach, tak ho já utřu, protože vadí mně, nebo někoho poprosím aby to udělal, ale nebudu ho trestat, když takovou nepodstatnou věc neudělá. Jinak teď už děti uklízejí, když vidí nepořádek tak nějak automaticky, nemáme rozdělené povinnosti, vždy se to nějak udělá.
Každý to dělá podle toho, co považuje za nejlepší, já celoživotně nesnáším nepodstatné zákazy a příkazy, takže jsem je ve výchově nikdy nepraktikovala, stejně by se mi přičilo mít zavedený nějaký domáćí zákonník, kde by za prohřešek následoval trest, v takovém prostředí bych se opravdu necítila jako doma.
Předchozí