No, pojišťovna dává na naslouchadla cca 5 000 Kč na jedno (na 2 dohromady cca 10 000 Kč) jednou za 5 let. My teď máme druhé. Příspěvek jsme čerpali u prvních. Jenže ty špičkové, které jsou podle mě i doktora ideální pro děti, které od narození neslyší stojí přes 40 000 Kč. Myslím, že by pojišťovna měla hradit plnou cena naslouchadel, které odpovídají potřebě postiženého.
Jinak my jsme nepoznali, že syn neslyší. Chodili jsme na audiologické vyšetření, ale tam měl vždycky třeba jedno ucho zalehlé a podobně (měl často rýmy). Navíc v té době právě říkal cca těch 10 slov a třeba opakoval i písmeno, které jsem mu šeptala za zády (uměl 3 písmena rozpoznat). Taky dělal ty dětské hříčky a podobně. Bylo to naše první dítě. Hlavně taky tělesně postižené a do 18 měsíců ležící. Když to, ale vezmu, tak mladší syn ve 2 letech uměl možná ještě mít. Začíná rozvazovat až teď. Pak ve 2 letech šel na audiologické vyšetření a to ukázalo, těžkou až hlubokou nedoslýchavost. To se nám teda nezdálo, tak jsme nechali udělat další a to byla středně těžká až těžká nedoslýchavost. Pak dostal naslouchadla. Samozřejmě to potom vypadalo jako bysme si všechno vymýšleli. Minulý rok jsme byli na dalším vyšetření v Motole a tam to vyšlo na střední nedoslýchavost (stačilo jen nechat přes vyšetřením na ORL vyčistit uši).
Logopedi nás nechtějí. Buď nepracují se sluchově postiženými nebo s kombinovaně postiženými. Od minulého týdne máme konečně auto, tak budeme zkoušet zase dál, jestli nás někdo vezmu, protože sluchová rehabilitace je nutná, ale já nemůžu dělat všechno jen podle knížek.
Ty jsou stejně určené pro děti "jen" nedoslýchavé.