Přidat odpověď
Eidam není nikterak špatný sýr. Je jen špatně používaný.
Naopak svým složením se jedná o kvalitní sýr bez přídatných látek. Ale zásadní je, že se jedná o sýr POLOTVRDÝ!
A proto je špatné používat ho tam, kde má být použit sýr tvrdý.
Existuje totiž řada skupin sýrů a každá skupina má nějaké své specifické použití. Tvrdé, polotvrdé, čerstvé, zrající pod plísní, zrající pod mazem, atd....
Liší se obsahem vody v sušině, obsahem tuku, mírou naštěpenosti bílkovin, obsahem soli, obsahem laktózy... prostě je toho spousta.
A pokud někdo tam, kde má být použit tvrdý sýr (parmazán, pecorino, gouda oud... je jich celá řada) použije nesmyslně sýr polotvrdý, který k zapékání určený není, je výsledek špatný. jenže to není tím, že onen sýr by byl špatný! Jen byl použitý nesprávně!
Polotvrdé sýry mají vyšší obsah vody, nemají dohřívanou sýřeninu, mají často dost vysoký obsah laktózy a menší obsah tuku.. a jako takové se hodí k přímé konzumaci. Často si rozumějí třeba s ovocem.
Předchozí