Přidat odpověď
Jitko, plácáš absolutní ptákoviny.
Eidam je polotvrdý přírodní sýr holandského typu. Obsahuje jen mléko, sýrařské kultury a sůl.
To, co je označeno jako "sýr" ani nic jiného obsahovat nemůže, samozřejmě nepočítám třeba koření a bylinky v bylinkových ochucených sýrech, nebo přísady jako smetana apod.
Zkus si ho doma vyrobit. Není to žádná věda.
Nesmyslné přídavky obsahují věci označované jako "sýrový výrobek", protože ty nesmějí být označené jako sýr. Sýrový výrobek bych já sama nestrčila do pusy, to je skutečně pěkný chemický koktejl. Sýrovým výrobkem je velmi často taková ta věc v plátcích, kdy každý plátek je zabalený zvlášť v celofánu a celé je to takové čtvercové. Asi víte, co myslím.
Ve velké míře se toto vyskytuje v Anglii, pokud se podíváte na obal, je tam napsáno obvykle "obsah sýra 20%". V ČR je tohle dovozové, tudíž drahé, a zas tolik se toho nevidí. U nás v sámošce mají pouze jednu odrůdu takového "sýrového výrobku".
Eidam se stal jakýmsi hraničním kamenem "těch, co jedí kvalitně" a "těch, co žerou hnusy". To je ale tak neuvěřitelná hloupost přece! Eidam je zcela normální kvalitní sýr, jen ho prostě někteří cpou tam, kam nepatří, a pak se eidam stává nedobrým a přeneseně symbolem nedobrého a nekvalitního jídla. Za to ale on sám jako sýr vůbec nemůže, za to můžeme my svou hloupostí, když si nedokážeme na obalu přečíst "přírodní polotvrdý sýr" a nacpeme ho tam, kde recept uvádí sýr tvrdý. Nebo asi někteří hostinští svou chamtivostí, protože eidam patří k levnějším sýrům.
Vina eidamu to ale není. Když zapečením eidamu na kusu masa vznikne to, čemu Pohlreich řekl střih na trenky, tak je to stejný princip, jako bychom se divili, že se z písku nedá postavit most přes Dunaj. Písek je dobrý stavební materiál, ale ne pro stavbu mostů.
Eidam je dobrý sýr, ale ne pro zapékání.
Předchozí