quant: ANO ALE....
"Najednou víte, že se na partnera spolehnout nemůžete. Nečekáte, že spolu strávíte celý zbytek života, nevěříte, že platí jakýkoliv slib který jste si dali."
Tohle je relativní-
Víte, že se na partnera nemůžete spolehnout že jste pro něj jedna jediná na světě, že žijete vy pro něj a on pro vás, že nemůže/nechce mít nikoho jiného.
jenže stejně jako neplatí "kdo lže ten krade"
nemusí nutně ani platit že někdo, kdo zahybá je nespolehlivý ve všem ostatním.Kdyby to bylo takhle jednoduché- a nevěrník byl současně nespolehlivým otcem, manželem i zaměstnancem
- tak tolik ženských neváhí s odchodem.
Problém je, že dotyčný může být spolehlivý v jiných věcech, jen v té věrnosti jedné ženě ne....
Určitě jde o "přerovnání" celého vztahu-
především toho, do jaké míry má kdo jakou volnost,
do jaké míry v tom vztahu hraje roli sexuální výlučnost,
do jaké míry v něm hrají roli soulad povah a soulad plánů do budocna, toho jak si s tím druhým rozumíte a jak s ním trávíte čas.
"Když si jeden z vás najde dočasně jiného partnera na nějaký ten "románek", nejde už vrátit váš vztah do původních kolejí."
Ne, to nejde.
Ale pokud ty původní koleje byly o tom, že "máme jen jeden druhého" a "já se kvůli němu obětuju, protože on je mi věrný a mám jen u naši rodinu, ptro kterou žiju"-
tak přestavět tohle
do podoby že sice tam není ta důvěra v to, že jsem pro něj jediná na světě,(takže ani nemám důvod se pro něj extra obětovat)
ale spolu jsme proto, že se nám spolu prostě dobře žije a máme stejné cíle-
tak to že
"Už navždy se pohybujete na hraně, vaše soužití může skončit každou hodinou"
může paradoxně vést k tomu, že je ten vztah vyrovnanější a v určitém smyslu i lepší....
nemusí to nutně skonči cynismem a urážkami....
Pokud ale ti dva neměl společného nic moc jiného,
než iluzi o výlučnosti a spojovalo je tradiční rozdělení rolí "šťastné rodiny":
ON: "nechlastá, nebije ženu, nechodí za ženskýma a nosí domů peníze"-
a ONA: "stará se o děti a domácnost, vaří, pere, zašívá a zapomíná co v životě ona sama chtěla (krot toho obětovat se rodině
"
tak to asi jinak než špatně dopadnout nemůže ;-).
Ale člověk nikdy neví...