Já mám dva psy a jedno miminko. Nikdy v životě bych neřekla, že můj pes je hodný a 100% neublíží. Je to jenom pes, jenom zvíře - není to robot, kterého naprogramuji aby něco dělal a něco nedělal. A nikdo psovi do hlavy nevidí.
Stejně jako může člověk reagovat různě na různé podněty, tak může i pes. Stokrát může pes na zakřičení dítěte zůstat v klidu a bez vzrušení a po sto jedné už ho to přestane bavit, dítě zakřičí jinak, udělá něco navíc co psa rozruší a hned může být reakce odlišná. Vždyť i lidé mají jen určitou hranici trpělivost, tak proč to u psů nechápeme?
Pes a dítě je nádherná kombinace, když si spolu hrají je to většinou neuvěřitelná podívaná
Ale nikdy se nemá nechat pes a dítě osamotě - i když je to rodinný pes, pes, který zná dítě celý život, pes, který nikdy nikomu neublížil, miniaturní pes, kanisterapeutický pes - psi a děti nemají být sami bez dozoru.
Stejně jako budu chránit svoje dítě aby mu nikdo neublížil, stejně tak budu chránit i svého psa aby nemusel někomu ublížit (i když třeba nechtě) on.