Lído, já to mám asi v genech
Můj tatínek měl v mém dětství 70 nebo snad dokonce 90 kanárků - já si to nepamatuju, jen ségra teď žasli když vyhazovali hromady stařičkých klecí z půdy
Já jsem chtěla, ale nenašla jsem odvahu. Až vloni si dcerka coby bolestné po těžkém úrazu a operacích přála nějaké zvířátko-buď papouška, psa nebo rybičky. Tak jsem začala číst na netu vše o papoušcích a nakonec jsem dala na kámošku, která celý svůj život měla v pokojíčku 2 andulky a její ségra měla korelu. Mmch andulky mají krátký život tuším 6 let
a ta jejich korela už žije 23 let! Říkala mi, že byť někdo může tvrdit opak, prý korela má mnohem míň prachového peří než andulky - že okolo andulek býval příšerný binec! okolo korely samozřejmě taky, ale říkala, že nikdy ne tolik jako u andulek
My jsme s pořízením ptáčka furt vyčkávali a do dnes si pamatuju, jak nám oznámili v sobotu, že v neděli dcerku propustí, takže jsem okamžitě večer volala do zverimexů s tím, že konkrétního papouška vyberu dle toho, co bude k výběru. No a v jednom mi řekli, že tam mají dvě úplně nová mláďátka korely a že jsou tam snad 3 hodiny teprve. Tak jsem tam jela a poprosila jsem pána, jestli bych mohla zkusit dát ruku do klece. Byl tam takový klasický šedivožlutý nádherný myslím sameček, který jen viděl ruku tak prskal a odskočil na druhou stranu klece. Pak tam seděla poškozená(měla poškozené ozobí a oškubanou hlavičku) asi samička (dnes myslím, že je 100% samička dle projevů), která jen otočila hlavičku(dnes je to krasavice viz vložím dolů foto). Takže jsem poprosila o rezervaci té "poškozené" a jela jsem shánět klec, kterou v tomhle zverimexu neměli. No a v tom dalším, kde teda jsou víc zaměření na ptáčky, tak mě prodavačka ujistila, že hlavička je v tomhle případě poškozená její matkou, která takhle vyhání mláďata z hnízda a že ozobí jí mohl rozbít ten druhý suverénní papoušek v přepravce a prodala mi nějaký sprej na parazity, že bude dobré tím desinfikovat novou klec i papouška. Ale pokud do nějakého papouška půjdete a budeš ho chtít mít ochočeného, tak počítej s tím, že bude mít taky svoji pubertu a bude jednou poslušný a pak bude mít období, kdy bude zkoušet... Naše dokonce jednu dobu od mého muže, kterého mmch miluje nevím proč nejvíc, dostávala přes zobák, když zkoušela odmítat jít do klece klováním - dost rychle klovat přestala
... Zkoušela i přeřvávat TV, ale hodili jsme přes ni ručník a to ji strašně vztekalo, takže se fakt naučila být si jen povídat sama se sebou a je potichu
Hlavně se nesmí naučit, že když začne řvát, že si tím vynutí otevření klece! Jak si na tohle zvykne je to špaténka, prý už se to neodnaučí a pak jen v kleci řve a řve...
Dnes už je z 99,9% vychovaný ptáček, slyšící třeba na "dobrou chuť", "ahoj"... ale mluvit nemluví - to prý samička většinou neumí - ale mně to nevadí, myslím, že nějaké její zvuky člověk vytěsní snáz než mluvení
Já jsem fakt asi blázen, protože vždycky když jdeme do zverimexu, tak slintám nad kanárky a zebřičkami... Hned bych koupila min. ještě jednu zebřičku, ale manžel nechce