Přidat odpověď
Pawlo - podle mě je to myšleno tak, že by x % dětí na speckách být nemuselo, kdyby to jejich rodičům nebylo absolutně šumák, což bohužel velmi často opravdu je. Nejedná se jen o Romy, ale třeba i o děti z dětských domovů.
Setkala jsem se i s názorem (když jsme s kamarádkou pracně dostávaly cikánskou holčičku z tehdejší zvláštní do běžné školy), že to nepůjde, protože má ředitel ZvŠ a ředitel DD dohodu - prostě šlo o prachy. Školám se platí za hlavu, takže když máš tu moc, můžeš za drobný tringelt posílat děti do ZvŠ a nikdo si ničeho nevšimne, zvl. když jde "jen o hloupá cikáňata. "
U běžných základek se jim často nevyplatí dostávat peníze na problematického žáka. Naopak zbavit se ve zvláštce chytrého, hodného a hezkého dítěte, to je pro tu ZvŠ dost potíž, takže holku nechtěli ze spárů pustit.
A proč tam byla?
Protože tam byli všichni jeji 4 starší sourozenci, v děcáku to bylo vedení fuk a její matce, k níž jezdila na víkendy, které trávily v hospodě, to bylo fuk 2x.
Holčičku jsme nakonec do normální školy nacpaly, ale v té době už jsem učila v ozdravovně, kam jezdily děcáky často a s těmi 40% zbytečně zkažených životů chytrých dětí souhlasím.
Možná je to i vyšší procento, ale to si netroufám odhadovat.
Těch 40% může být klidně číslo, kdy je to vskutku vina jen a jen rodičů - bez spolupráce s nimi se i sebeosvícenější úča může stavět na hlavu...marně.
Předchozí