Přidat odpověď
Není autista jako autista.
Sama mám dítě postižené(sluchově a mentálně)a jezdím na letní tábory kde máme zdravé děti, jako zdravotnice, integrujem v průměru 3 autisty na turnus. IQ poměrně vysoké, takoví malí rainmani. Není to bez problémů ale jde to. Zdůrazňuji nemáme asistenci, nemáme dotace ! Děláme to pro děti a jejich maminky. Je to určitý přínos a nová zkušenost pro obě strany, zdravé i autisty. Na druhou starnu znám autisty, kteří integrovatelní nejsou. Ne absolutně ale v současné době. 10ti letý nemluvící, inkontinentní a agresivní chlapec, 8 let, opravdu integrovat nejde. On tam třeba na tom táboře může být, s asistentem, pokud ho seženeme a zaplatíme, zatím jsme neuvažovali, neb nebyl požadavek ze strany rodičů, ale jemu ani dětem to nic nepřinese, kromě velkého stresu. Nesnese sebemenší změnu a i změna strasy autem do stacionáře je problém.
Rodiče zdravých dětí neodsuzovat! je potřeba osvěta, nikdo neví jaké mají osobní zklušenosti . Laickou veřejností vnímaný autismus se liší podle osobních zkušeností. Každý si představí něco jiného. Třeba mají ve svém okolí zrovna někoho jako popisuji výše. nelze se divit označení postižený a obavám.
osobně jsem syna chtěla velmi integrovat. je to spoustu let. thedy to bylo opravdu neobvyklé.
Dnes vím, že by to byla chyba a chtěla jsem něco co by mu určitě neprospělo. při mentálním opoždění se dříve nebo později začnou "nůžky" rozevírat a ti zdraví se vzdalují. Snad to jde na prvním stupni, ale později o tom dost pochybuji. To by bylo na dlouhou diskusi. hezký cečer všem.
Předchozí