Terapie pevným objetím má svou vlastní filozofii založenou na bezpodmínečné lásce. V našich podmínkách jsme zvyklí, že jsme ve svém hněvu, smutku, vzteku nepřijatelní - nejen pro okolí, ale velmi často pro naše nejbližší. Je možné, že společensky nejpřijatelnější je smutek, ale co s ostatními emocemi, které jsou autentické a především NAŠE ? Týká se to jak velkých - dospělých - tak malých. Má dítě možnost svému rodiči říct : maminko, když na mě nemáš čas, bolí mě to, je mi smutno, je mi tak hrozně z toho, že je pro tebe něco důležitějšího než já ( kde pak "uměle" pěstovat sebevědomí, sebeúctu, když "cosi" má přede mnou u mých nejbližších přednost)- to, co je mnohdy vidět nejdřív je vzdor, vztek, hněv a v těch hlubších vrstvách emocí může jít o strach, smutek. O terapii pevným objetím se říká, že se jedná o emocionální, citový "souboj", který však nevede ke zkrocení "zlé zvěře", ale především k POROZUMĚNÍ citovému stavu toho druhého. A proto tento souboj nemá vítěze, ale poskytuje prostor zpočátku pro silnou citovou bouři, ve které jsou připuštěny všechny citové projevy v náručí nejbližších lidí ( má svá pravidla !!!), které však spějí a ústí do láskyplného sdílení a klidu - jak říká dr. Prekopová - až proudí láska !!! Metoda pevného objetí má dva stupně - jako životní forma,životní styl nebo jako terapeutická metoda.Byla jsem svědkem mnoha pevných objetí (i na vlastní kůži) a s doprovodem proškoleného odborníka vřele doporučuji.MiMi
Předchozí