Přidat odpověď
Statistické zhodnocení používání jednorázových plen u mého syna
Výsledky: U druhého syna jsem si velmi poctivě schovávala ústřižky z balíků plen, abych si ověřila, kolik jsme jich tedy spotřebovali. Přesto mi jich pár mohlo utéci- porodnice, plenkování u babičky, atd. K výslednému počtu jsem tedy připočetla 148 kusů plenek jako tyto úniky. Plenkovali jsme do 28 měsíců, cca od dvou let jen plenu na noc. Tady jsou výsledky
2-5kg-78 ks
3-6kg- 234 ks
4-9kg- 968 ks
7-20kg- 1944 ks
11-25kg- 128 ks
„úniky“- 148 ks
Celkem cca 3500 plen
Pleny jsem kupovala výlučně v akcích, i kdybych počítala jednu plenu za 4Kč (což je rozhodně nadhodnocené), utratila jsem za pleny 14 000Kč.
Pokud odečtu ty čtyři měsíce nočního plenkování, vychází mi spotřeba 5 ks na den, což většinou odpovídalo. Zpočátku to bylo deset i více plen na den, to se postupně upravilo na dlouhodobý režim pět kusů na den a ke konci už se nám zase dařilo čím dál lépe na záchod, takže spotřeba klesala.
Ubrousky jsem kupovala jen na cestování, doma jsem ho při přebalování myla čistou vodou.
Tolik moje statistika. Byla bych moc ráda, kdyby se tu objevily výpočty nějaké normální látkařky, kolik byly její náklady na pleny, ne jako argument pro nebo proti, ale jako férové podklady pro ty, které zvažují všechny výhody a nevýhody obou cest. Řada dětí může být na plenách do tří let i déle a pečlivější matky mohou přebalovat častěji než já. Nicméně tvrzení, že látkováním někdo ušetřil 50 000Kč (viz článek na hlavní straně) mě dráždí a považuji je za trapnou reklamu prodejců látkových plen.
Látkařek si osobně vážím jako poctivých maminek, které, stejně jako já, vybírají pro své dítě to nejlepší.
Předchozí