Látkovala jsem obě děti na 99,9%. Dcera použila za celé 2 roky svého plenkovacího období asi celých 10 ks jednorázovek (+tedy jednorázovky v porodnici cca 20 ks). Syn měl jednorázovky jen v porodnici (hlavní sestra mi nedovolila látkovat - asi si myslela, že ty pleny bude prát ona
). Dcera byla přes den na plenách cca do 2 let a přes noc je měla asi do 2,5 let. Syn je částečně "odchován" bezplenkovkou, tudíž asi od půl roka se počeet spotřebovaných plen snížil - v různou dobu na různé množství. Nyní je mu 19 m a má plenu pouze na noc - někdy je suchá, někdy ne.
Přesná čísla nemám jen odhad. Pro dceru jsem koupila do výbavy hlavně čtvercovky a vícevrstevné. Pár kalhotových plen, svrchní kalhotky a dvě pleny vše v jednom. Ještě byli výdaje za separační plenky. A samozřejmě výdaj za pračku. Celkově bych odhadla cenu asi na 20 tis. Pár plenek jsem prodala, ale zas jsem na syna pořídila jiné.
Takže za obě dvě děti bych odhadla výdaje na 25 tis.
Vlhčené ubrousky jsem nepoužívala ani u jednoho (místo toho namočenou separační plenku).
Ještě bych viděla ušetření za odvoz odpadu (jsem na vesnici a platíme za odvoz každé popelnice).
Snad se někdo ozve s přesnějšími čísly.
S látkovkami roste cenová výhodnost až u druhého a dalšího dítěte. Pleny i po synovi jsou v dobrém stavu a ještě určitě použitelné na jedno dítě. Dokoupit budou třeba jen svrchní PUL kahotky - opotřebované sucháče.