Včera jsem udělala šest skleniček
Dělám různě. Někdy klasicky - odpařovanou bez dodání pektinu, ale to je pracné.
Někdy (včera, ve vedru se nehodlám přetrhnout) používám Gelfix, většinou 1:1. Jahody rozmačkám šťouchadlem na brambory, přivedu k varu a provařím cca 2 min., pak vmíchám Gelfix smíchaný s třemi lžícemi cukru, znovu přivedu k varu. Nakonec vsypu všechne cukr (množství podle typu Gelfixu - je to na sáčku napsané), opět přivedu k varu a provařím 3 minuty.
Mezitím si vyvařím víčka na skleničky (skleničky dávám do myčky na 70st.). Víčka se teoreticky vyvařovat nemusejí, ale je to bezpečnější. Vysuším je kuchyňskými papírovými utěrkami - musejí být suchá.
Marmeládu nandám do skleniček, pečlivě papírovou utěrkou otřu okraje, ale nesahám na ně rukama, držím skleničku níž. Pak zašroubuju víčko a skleničku dám na 5-10 min vzůru nohama. Poté otočím normálně. Nenechávej je otočené moc dlouho, to je častá chyba - pak se nevytvoří žádoucí podtlak.