Přidat odpověď
Piňatu jsem sice nevyráběla, ale asi bych to udělala podobně, jako píše Iva.
Pro výrobu třeba stínidel na lampičky apod. jsem používala podobný postup - nafouknutý balonek, na něj první vrstva jen navlhčeného hedvábného papíru (aby se balonek nepřilepil a šel pak vyfouknout a vyndat), pak tapetovým lepidlem (Taposa - normálně z drogerie) nalepované natrhané jemné papíry (já lepila ty hedvábné, barevné, aby to pak hezky prosvítalo). Když to uschne, je to fakt tvrdé a přitom docela křehké, myslím, že by se to rozflákat dalo dost snadno.
Když to uschne, tak se balonek vyfoukne a vytáhne, takže vnitřní povrch dutiny tvoří jen čistý hedvábný papír, na tom není nic ošklivého, co by nemohlo přijít do styku s bonbony. I proto bych nezačínala na balonku novinama, přec jen ta tiskařská čerň enní ideální, dala bych tam nějakou "hygienickou" vrstvu čistého papíru.
A jiná možnost, která by byla ještě hygieničtější - piňatu upéci z odpalovaného těsta - jako obrovský větrník, pak ho nerozkrajovat, ale jen do něj navrtat díru a tou dovnitř nasypat sladkosti. Kdybys ho hodně upekla - skoro do spálení (nebyl by stejně určen k jídlu) a díru udělal hned po vyndání, tak ten vnitřek nebude lepkavý a sladkosti neopatlá. A kdyby, tak to není nic nebezpečného. A ozdobit krepákem či čímkoli jiným. Tohle je tak křehké, že by to stoprocentně rozfláklo i maličké dítě.
A tahle "dutá papírová šiška" by se určitě už dala dodatečně ozdobit jako piňata.
Předchozí