L+2ks - jsme bohužel země suchozemská, takže s rybami to není úplně jednoduché.
Sama za sebe to dělám tak, že poměrně dost kupujeme české ryby z ověřených rybářství (třeba pstruhařství jsou leckde, stačí se poptávat po okolí nebo kouknout do nějakého seznamu firem a člověk je překvapen, že může koupit třeba přímo na sádkách čerstvě uloveného pstruha či sivena).
Takže kupujeme dost české pstruhy - ty milujem oba. Občas kapry - ty manžel miluje, já tolik ne, ale když jsou přímo z výlovu u nás na chalupě, tak si taky ráda nakoupím a zmrazím. Občas nějakou "lepší" rybu, třeba candáta, ale ten se hůř shání, toho spíš přes nějaké rybáře z rodiny.
Pro potřebu mořských ryb si vybíráme převážně ryby, které jsou menší. Menší ryby = mladší ryby. To platí i pro ty dlouhožijící, takže když si pořídíš malého lososa, tak obsahuje mnohem méně těžkých kovů než velký losos.
Z mořských ryb volíme většinou mořského vlka nebo různé druhy pražem. Také občas kupujeme malé čerstvé sardinky, občas mladého platýze.
Kupujeme i lososa - protože ho máme moc rádi. Ale opravdu co nejmenšího. Obvykle kupujeme půlku ryby hmotnosti kolem 1kg, čili celá ryba mohla mít tak 2,5kg, to je docela mladá ryba a tolik by toho v sobě mít neměla.
Občas si dopřejeme tuňákový steak, ale to je tak zřídka, že mě skutečně nějaká rtuť nevzruší - to mě spíš vzruší ty těžké prachy, co za to dáme
.
Mořské ryby kupujeme na www.cerstveryby.cz - majitel pan Lešetický pracoval prý dlouhá léta jako kontrolor kvality ryb, je to fakt nadšenec a zatím jsme se na kvalitu ryb od něho mohli vždy spolehnout. Takže věříme i údajům, které uvádí o původu ryb. Více toho v nemořské zemi asi dělat nemůžem.