Přidat odpověď
Potraviny, které se pro nízký obsah sacharidů vůbec nemusejí zkoumat z hlediska konzumovaného množství: kedlubna, brokolice, salátová okurka, zelená paprika, cuketa, listové saláty, avokádo, maso (kromě hovězích jater), ryby, vejce, máslo, margaríny (pomazánkové máslo je nutno počítat).
Mléko a mléčné výrobky: měly by zůstat součástí jídelníčku, ale první porce by se měla jíst až k dopolední svačině, nikoli ke snídani. Mělo by jít o bílé, nepřislazované výrobky (jogurt, tvaroh, smetana, mléko).
Ovoce: nejsou zakázané žádné druhy, ale je třeba počítat sacharidy a nepřekračovat doporučené množství. (Bacha na hroznové víno a vyzrálé banány - lépe vynechávat.) Nechte si je na svačiny. Ovoce by mělo být vždy jen čerstvé nebo mražené, nikdy ne kompotované nebo kandované. Vhodné není ani sušené nebo 100% ovocné džusy.
Ořechy: mohou se, ale ne bez omezení.
Maso, ryby, uzeniny: maso a ryby bez omezení, uzeninám je lepší se vyhnout úplně (obsahují soli, dusitany, konzervanty, volné cukry, méně kvalitní maso).
Pečivo: celozrnné pečivo obsahuje vlákninu a je tak zdravější, ovšem pozor na pečivo, které tmavě nebo celozrnně jen vypadá (bílé pečivo obarvené karamelem a posypané semínky). Pokud si nejste jisti, sáhněte raději po obyčejném chlebu, nebo nakupujte v prodejnách zdravé výživy. Nevhodné jsou toustové chleby.
Tekutiny: vhodné jsou neochucené vody, minerálky, neslazené čaje včetně ovocných z pytlíku. Káva: ne více než 2 šálky denně, bez cukru a sušené smetany (tekutou lze). Dovolené je také nepřislazované kakao (ovšem ne ke snídani).
Předchozí