Přidat odpověď
Tak já napíšu pohled jako španělštinářka. Mám vystudovanou pedagogickou fakultu pouze španělský jazyk. Tím, že mám jen jeden obor tak o mě ve školství moc zájem není. Byla jsem na několika pohovorech a všude mi bylo řečeno, že je pro školu výhodnější mít člověka, který má dva obory a to podotýkám mám pedagogickou fakultu. ( Lidé s filozofickou fakultou si musejí dodělávat pedag. minimum, aby ve školství mohli učit a s titulem BC., které by vystudovaní španělštiny ve sféře podnikání budeš mít, jsi navíc nekvalifikovaná). Nakonec jsem dostala nabídku na pouhých 8 hodin na ZŠ a budu si dostudovávat ještě matiku. Lidí, co mají pouze filozofickou fakultu znám spoustu a dělají třeba úplně něco jiného mimo obor. Navíc v jazykových školách moc uplatnění nehledej. Já si takto přivydělávala skoro 5 let (tři roky během studia a dva na RD) a moje praxe je taková, že se otevírají pouze kurzy začátečníků a mírně pokročilých a na to si JŠ vezme třeba angličtináře, který trochu umí španělsky, neboť angličtinářovi nabídnou práci na celý nebo poloviční úvazek. Španělštinářovi by mohli nabídnout jen na jednu max. dvě lekce týdně a to je hodně málo. Běhala jsme z Jš do JŠ po celé Ostravě vydělala si pár korun nebo podepsala smlouvu a čekala celý rok, zda se někdo ozve. Jako přivýdělek dobré,ale na uživení to rozhodně není. Nevím z jakého si regionu, ale co se týče Ostravska, tak pokud vím, je zde pouze jedna firma, která má zájem o překlady a tlumočení. Já sama jsem si nakonec otevřela malou JŠ, kde učím pouze španělštinu, která je spíše mým koníčkem a jak říká můj chlap pracuji dost, ale skoro nic nevydělam. Měsíčně mi přijde min. jeden životopis, zda nemám zájem o učitele, s proto si myslím, že práce je málo a učitelů hodně. Sama mám dvě lektorky - kamarádky, které mají vystudovaný tento obor a dělají si teď překladatelství a už nyní přemýšlejí, čím se asi budou živit a moc růžově to nevidí... takže dle mého soudu bych volila vychovatelství. Práce sice za malý plat, ale více pracovních nabídek určitě.
Předchozí