Hroudo, ano, taky potřebuju vědět, proč mám opakovat zdánlivě nesmyslné úkony a rituály. Ale já se o to (ve vaření) zajímám dlouhodobě a tak nějak nasávám informace z různých zdrojů. A hrozně často stačí se jen zamyslet - člověku stačí si to spojit se znalostmi, které má z biologie, chemie, fyziky... a secvakne to a je to
U té utěrky člověku vlastně snadno dojde, že:
premisa č.1: pod tím kovovým dnem je plotýnka, která je velmi rozpálená a tím pádem je rozpálené i to dno, od kterého se ohřívá ta voda v hrnci.
premisa č.2: materiály mají teplotní roztažnost, při nerovnoměrném zahřátí předmětu může vlivem teplotní roztažnosti dojít v předmětu k pnutí a tento může prasknout.
závěr: rovnou na dně hrnce může sklenice prasknout. Ergo tam něco strčím, třeba utěrku
. Člověk na to žádnou zvláštní literaturu nepotřebuje.