Ireno, krásné téma
V záležitosti šlehačky ve spreji se neorientuji, nečetla jsem, nekupuju vůbec.
Shánění kvalitních potravin věnuju dost pozornosti. Ze začátku to dalo práci, ale postupně jsem si vybudovala "mapu zdrojů" a už vím, kam pro co vyrazit. Potraviny mimoto dělím na ty opravdu prvotřídní, u nichž je ovšem někdy komplikovaná logistika a tak je obstaráváme pouze jednou za čas, a potraviny, které už nejsou prvotřídní, ale pořád jsou nad naší domácí hranicí přijatelnosti kvality.
Prvotřídní potraviny:
Zejména maso a vejce - mám z venkova. Zajištěno tak, že moje máti, která je velmi družný typ, zašla za tím, oním, zašla do hospody na vsi, kde mají chalupu... a poptala se, známí se jí poptali ... a nakonec nám celé rodině takto zajistila síť dodavatelů prvotřídního jehněčího, kohoutů, kachen, perliček, holoubat, medu, vajec. Příležitostně mléka, ale tam už je transport takřka nemožný a nevyplatí se to. Není mi cizí ani ekologický aspekt zásobení se a nechci, aby kvalita toho, co jíme, byla těžce převážena propáleným benzínem. U masa, medu, vajec to není problém, tam se jede opravdu jednou za poměrně dlouhý čas, naporcujeme a zamrazíme, navíc se v rámci rodiny dohodneme, kdo pro to dojede a doveze všem ostatním.
Pro případ, že něco neseženu - objednávám na www.jehnecimaso.cz - kvalita velmi dobrá, ceny trošku vyšší, ale ujdou.
Pro kompromis přijatelné kvality kupuju maso v Globusu, mají vlastní jatka přímo v budově.
Vyzrálé hovězí kupuju v anglickém řeznictví Robertson.
Tuzemské sezónní ovoce a zelenina: chodila jsem pro ni na trh, na trhu jsem si vytipovala paní, která je skutečně poctivá a není to jen přeprodej polského dovozu. Je z velmi blízké vsi, jsem s ní domluvená, když chci něco sezónního (teď zrovna nakládačky), tak jí zavolám, ona mi schová, sklidí a připraví a my si dojedem. Mimo ovoce a zeleninu si od ní objednáváme i kachny a husu - máme husu rezervovanou dobu předem, ona nám ji vykrmí.
Další ovoce a zeleninu kupuju dost na trhu. Ale u ovoce a zeleniny jsem ochotna ke kompromisu zeleniny ze sueprmarketu - kvalita u nás není nijak tragická a tím, že je ovozel primární nezpracovávaný produkt, jsou hladiny kvality daleko méně rozdílné než u produktů vysoce zpracovaných.
Mléko a mléčné výrobky: U toho jsem velmi opatrná, protože to jsou potraviny hygienicky rizikové. Z různých farem, kde o pasterizaci nemám jistotu, se těchto věcí bojím a nekupuju (upozorňuju, že jsem těhotná, netěhotná jsem tak ostražitá nebyla). Mléko proto kupuju z Farmy Radonice (sice farma v názvu, neb je to teď módní, ale mají normální mlékárenský provoz). Mléko pasterizované, ale nehomogenizované a má 3,5% tuku, je výborné. mají i velmi dobré sýry. zboží dodávají do několika obchodů v okolí, zeptala jsme se u nich, takže vím, kde jejich zboží koupit.
Jinak kupuju i mléčné výrobky v sámošce - smetanu Moravia, eidam Milko (s myší), jogurt Hollandia, máslo Moravia, popř. Tatra. Máslo si také dělám doma - ze smetany Moravia.
Pečivo:
Ve velké míře si peču sama. Zrovna mi tu kyne kváskový chléb
Jinak pečivo z naší místní malé pekárny - není úchvatné, ale ujde a je jediné blízko. Když mám příležitost, kupuju pečivo Držkov.
Ryby: objednávám z www.cerstveryby.cz - perfetní kvalita, lepší jsem nenašla.
Uzeniny: Kupuju dost málo. Když jdu k holiči, tak koupím vždycky šunku od kosti U Moravce na Tyláku. Tam mají opravdu výbornou. Jinak kupuju občas Davelské uzeniny - opět je má Moravec, pak prodejna Český grunt na Vinohradech a ještě pár řeznictví.
Pak kupuju italské uzeniny v místní italské prodejně, která je přímým dovozcem.
Jako nouzový kompromis kupuju v sámošce od Le-Co šunku nejvyšší jakosti (maso 95%).
Párky - když narazím na firmu Loužecká - jsou z Kladna, ale občas vozí i do Prahy.
Jako nouzový kompromis (třeba včera do frankfurtské polévky) kupuju v sámošce párky Ponnath - mají 85% masa a chuťově ujdou. Bohužel jsou dovozové, což mě mrzí, ale žádné slušné české párky dostupné v sámoškách neznám. Třeba někdo poradí.
Sladkosti: Když chci opravdu dobrou čokoládu, koupím si Valrhonu - třeba tady http://www.svetovacokolada.cz/ , nebo v cukrárně Saint-Tropez. Na Svetovecokolade kupujeme občas i další luxusní čokolády.
Jako velmi dobrý kompromis mají v Globusu čokoládu Madanga.
Na pečení používám čokoládu na vaření Globus - překvapivě vysoký obsah kakaa, peče se s ní dobře.
Dorty téměř výhradně peču. Když už, kupuju v Saint-Tropez a laskonky u Erharta.
Olivy a olivový olej kupuju v řecké prodejně Olympia.
No, to už je skoro vše, ne?