Sidd, právě proto, že může v sobě mít nějakou infekci v inkubační době, tak musí mít potvrzení o bezinfečnosti, tj. že nepřišlo do styku s nikým se známou infekční chorobou.
Jistěže to z infektologického hlediska neznamená, že naprosto žádnou nemoc nikdo nepřitáhne. Ale jednak se tím riziko velmi snižuje, jednak, pokud by se zpětně ukázalo, že dítě do styku s někým infekčním přišlo a věděli o tom rodiče či lékař a přitom dali bezinfekčnost, tak nesou zodpovědnost oni a ne vedoucí tábora, že nezajistili maximální možnou ochranu osattních dětí před infekcí. Maximální možná není samozřejmě stoprocentní. Dělat vedoucí je strašně vošajstlich, já už vlastně zpětně vůbec nechápu, jak jsem někdy mohla být tak lehkomyslná a riskovat v tolika směrech nějaký svůj trestní průser (jezdila jsem jako zdravotnice)...
Mám pocit, jako by se pořád utahovaly a utěsňovaly všemožné předpisy kolem podobných aktivit, možná, kdyby si někdo dal práci a opravdu si dal dohromady veškeré zákony a vyhlášky k táborům se vztahující, tak by vyšlo najevo, že je to kompletně nelegální podnik a pořádání táborů je trestná činnost
Pamatuju se z různých instruktáží týkajících se právního zajištění tábora a výletů, jak nám říkali (a to už je hodně dávno), že opravdu všechny tyto aktivity jsou velmi na hraně zákona a máme si dávat pozor. A jak jednat v situacích, kdy nevíme, zda to není v rozporu s nějakou vyhláškou... no, bylo nám řečeno, že máme vždycky jednat "lidsky správně". Ale nejsem si moc jista, zda by lidsky správné" na někoho, kdo by se chtěl povozit, skutečně zabralo...