Shaylo, asi bych meruňky vypeckovala, pokrájela (já tedy krájím na čtvrtky) a s částí té jablečné šťávy promíchala v míse a nechala chvíli odležet (jako se proslazuje cukrem), pak toto uvedla do varu, přidala zbytek šťávy a vypařovala do potřebné hustoty (až vařečka nechá v hrnci cestičku
).
Otázkou je dávkování, které Tě asi zajímá víc než postup, co
. Hanka Zemanová píše ve své kuchařce, že na kilo borůvek dávala 150ml sirupu z agáve, ale ten už je zahuštěný, takže jistě koncentrovanější...
Autorka tohoto článku http://www.varimezdrave.cz/zavarovat-ano-ci-ne píše v diskusi, že vyrábí meruňkový džem s jablečnou šťávou, fruktózou a agar-agarem - šlo by jí napsat - a ta inzerovaná kniha na té stránce vypadá taky zajímavě, asi se po ní poohlédnu. Já letos zavařila pokusně meruňkovou přesnídávku úplně bez cukru, do některých skleniček špetku soli, a uvidím v zimě...