Baruško, já bych to tak jednobarevně neviděla.
Namátkový příklad z poslední doby:
Můj syn byl pozván na oslavu narozenin spolužáka, ale ten mu rovnou řekl, že je bude slavit s kamarády z jejich... jak to říct.... náboženského společenství (normál katolíci, ale hodně věřící) a varoval ho, že může dostat nakládačku, protože oni nesnáší ateisty
Syn už se s nimi setkal, varování z toho důvodu uvěřil a z oslavy se omluvil. Sám kamarád mu často nadává do všelijakých Jidášů a dalších biblických postav. My syna vedeme k toleranci, taky aby nikdy nikomu nic nevymlpouval, protože víra je niterní záležitost každého. Naopak děti v této rodině jsou vedeny k tomu, že věřící jsou utiskováni, persekvováni a je to bohužel na chování jejich dětí vidět. Zatímco my svou nevíru na odiv nedáváme, oni se věčně vyptávají, jak si můžeme žít "tak dobře" (oni jsou lépe situovaní, ale u nás je větší pohoda), když nevěříme v Krista
Takže ne, nemyslím si, že by byli věřící diskriminováni, ale pokud někdo klade svou víru na odiv a dává najevo, že je lepší než já, bezvěrec, tak u mne moc sympatie nezíská
Tím netvrdím, že jsi to ty! Jen objasňuji vlastní názor na věc. A to vůbec nejmenuju "zvěstovatele", protože to beru tak, že já nikoho nepřesvědčuju, aby nevěřil, tak očekávám, že to nebude nikdo dělat mně.
Jo a mimochodem, znám hodně věřících, ale nikdy jsem o nikom z nich neslyšela, že by mu říkali jeptiško/knězi, to by asi skutečně o něčem vypovídalo.
Ale obávám se, že tohle celé je debata k ničemu