Přidat odpověď
Baruško - záleží na mnoha faktorech a okolnostech.
To, co píšeš, resp. to, zač sis vysloužila přezdívku, je podle mě absolutní nesmysl.
Pohybuju se už léta tak nějak mezi dvěma břehy a snažím se posoudit všechno možné ze všech pohledů.
Netolerance katolíků však má, jak jsem se s hrůzou přesvědčila, své opodstatnění.
Nelze pochopitelně měřit jedním metrem, ale už na fakultě (ETF) jsem se setkala s velmi osvícenými katolickým i protestantskými kantory, dtto spolužáky, ale mezi spolužáky, hl. mezi ortodoxními katolíky, jsem poznala poměrně dost xenofobních, zcela netolerantních k jiným náboženstvím, odsuzující homosexualitu, jakoukoli antikoncepci, interrupci za každých okolností i umělé oplodnění plameny pekelnými, ač to zastírali biblickým učením a zásadami.
Posléze, rozmazlená úžasným pedagogickým sborem na ETF, vyrazila jsem spokojeně do života páchat další svá přesevzetí.
Vysadila jsem HA a svůj nesezdaný, neposvěcený, 15letý partnerský svazek jsme s přítelem (nepraktikující věřící katolík, já věřící pohan) završili umělým oplodněním a 19 měsíců po narození syna jsem stejnou metodou otěhotněla podruhé.
Farář, který nám syna křtil, byl nadšen myšlenkou, že bych se ráda dala pokřtít i já.
Po půl roce však začal navyšovat požadavky a podmínky křtu, hraničící s vydíráním - když jsem se ptala na podmínky křtu na začátku, nezmínil se o ničem ani slovem, konzultace přestaly být dialogy, o něž nestál, neb jsem ho uváděla do rozpaků a jednalo se pouze o hodinovou, zcela nezáživnou nalejvárnu a vymejvárnu, z níž mám navíc státnice a vskutku jsem si to takto nepředstavovala a díky tomu začalo vyplouvat na povrch i to, že ten pán nemá rád cikány, pohrdá jinými náboženstvími, včetně jiných křesťanů, nemá rád zvířata a bojí se koček (ďáblova stvoření) a pár týdnů poté, co jsem si ho v duchu překřtila na "pátera Koniáše", jsme naši spolupráci dočasně přerušili.
On ve mně nespatřoval dostatečný plamen víry, já mu přestala věřit a přestala jsem k němu cítit úctu.
V církevní obci, kde hlásá podobným způsobem, se nachází mnoho lidí, vůči nimž mám morální a charakterové výhrady (např. jeden z hlavních vyšetřovatelů StB tohoto kraje) - jsou však jeho oblíbenci, spravují kostel i finanční dary, Pánubohu by paty ukousali a knězi lezou do...
Vím, že to tak není všude, ale jsem znechucena a rozumím tomu, že pokud se něko setká s takovouto skvadrou věřících, konvertuje kamkoli, jen aby nemusel nahlas přiznat, že je římský katolík (řeckými se taky pohrdá)
Předchozí