Kudlo,
se vším, co jsi napsala souhlasím.
Myslím, že žádná z přispěvovatelek tady si nemyslí, že hlídání dětí je povinnost prarodičů. Ale jak ty píšeš, je to příjemný bonus.
Nikdo nepíše o skákáni prarodičů podle dětí, ale o investování času prarodičů do vnuků. A tím, že se domluví s jejich rodiči, kdy se to hodí oběma stranám je snad normální. Alespoň my v rodině to tak děláme, já si beru volno až podle toho jak se to hodí všem okolo, ne že si ostatní berou podle mě.
Vzájemný vztah lidí, v tomto případě prarodiče a vnuka se nezrodí ze dne na den, ale pokud prarodič investuje kus svého času ke strávení s vnoučetem, má pak vnuk na čem stavět v budoucnosti. Beru to podle sebe - mám ještě obě babičky, kterým bude za pár let 90 a vím, že jsem u nich prožila krásné dětství a mám jim co vracet, počínaje třeba zavezením k lékaři, vyzvednutím léků, nákupu, uvaření a zavezení jídla nebo umytí oken ... dělám to pro ně ráda. A upřímně nevím, zda by to tam bylo, kdybych neměla na čem stavět. Prostě babičky jsou součástí mého každodenního života, volám jim a sdílím s nima jejich prání a potřeby. Neberu to jako povinnost stejně tak, jako oni v minulosti nebraly povinnost mě hlídat.