Přidat odpověď
Před lety jsem koketovala s plánem začít plenkový servis provozovat.
No ale došla jsem k tomu, že u nás by se to chytlo těžko (ačkoli jsem byla ve velkoměstě), a to hlavně z toho důvodu, že ty náklady pro zákaznice by byly mnohem větší, než na kupování jednorázovek.
Ženský, který látkujou, tak vědí, že naházet látkovky do pračky a pak do sušičky není zas taková trága, jak jednoráznice skučí, prostě u nás když už se ženská rozhodne látkovat, tak to praní pro ni většinou není tak odstrašující záležitost, ve srovnání s pozitivy, které látkování přináší, a přiznejme si, že jedním z výrazných pozitiv je právě nízká cena.
Hodně jsem se ponořila do britského systému a taky jsem prošla naše zákony, jestli by to bylo něčím regulováno atd.
Tak kupříkladu podle těch britských norem musí být plíny při praní prány nějakou dobu ve vodě o teplotě 70 stupňů, aby byla garantována hygienická nezávadnost; tuto teplotu ale standardní pračky u nás nemají, buď 60 nebo 95 °C, čili musela bys všechno prát na těch 95, což by ale ty plíny podstatně rychleji odrovnalo, že. Čili náklady na "amortizaci" plínek jdou rapidně nahoru.
Další věc stran nákladů u provozovatele je pračka... protože plíny cizích pokakaných děcek budeš těžko prát ve své pračce, kde si pereš kalhotky a manželovi montérky, to je myslím nepřijatelné pro obě strany. Takže počítej s penězi na zakoupení pračky, a to prosím ne obyčejné a malé. Čím menší pračka, tím větší náklady. No a pokud mluvím o té teplotě praní, tak těch 70 a něco stupňů by uměl vykouzlit nějaký profi prací stroj, jehož pořizovačka je samozřejmě pěti- až šestimístná.
Zkrátka ty náklady jsou reálně podstatně vyšší, než si rámcově představuješ.
Předchozí