Přidat odpověď
Absolutně nejlépe poznáš růžovku (masáka), po sloupnutí vrchní slupičky vžy hlava narůžový. Pokud bude někde nakouslá od lesních hlodavců, nebo lesního slimáka, je tím pádem jedlá ale základní pravidlo je, že když seberu rúžovku, tak má na noze jakoby bambulovitý konec, u něho špičku odrízni a skoro každá má jemně prodírkovanou až do tmavě růžova tuto část malími červíky, která jsou sotva videt. To většinou odříznu a do zdravé části nohy. Pokud je mladá a nemá tento efekt, tak platí pravidlo, že když ji dám očištěnou, olopanou hlavu do ledničky, tak vždy do druhého dne zrůžový. Jedovatá houba ti to neudělá a jak už psali předešlí rádci, když si nejsem jistý, tak sní seknu do koše. Mladé hlavičky i s nohou jsou výborné v bramboračce, jinak nohy od růžovek dávám do smaženice i do polívek. Dá se podusit na sádle a docela slušně zamrazit, stačí tuto míchanici lehce osolit a tak pořádnou lžíci na litrový kastrůlek sádla a podusit (cca 15 min.). Výborná pod maso, ale i jako řízek, nejlepší na drceném kmíně, másle, osolit a orestovat, osmažit jako pstruha, (cca 15 min.)buďto celé hlavy a nebo jako míchanici s čerstvým chlebem výborná mňamka!!! Dobrou chuť a příjemný lov této pochoutky!
Předchozí