Přidat odpověď
To by mě zajímalo, odkud má Kuras ty čísla. V ČR, ale i celé EU je legislativa ohledně nakládání s embryi docela přísná. V ČR například není možné bez souhlasu rodičů zmražená embrya ani použít na pokusy ani zlikvidovat. Pokusy křžení lidských a nelidských buněk mi přijdou přitažené za vlasy, nechápu, kdo by něco takového platil a k čemu by mu to bylo (výzkumy tohoto typu jsou extrémně drahé a těžko je provádět bez státní podpory). Na embryích obvykle vědce zajímají embryonální kmenové buňky, ovšem na ty není třeba likvidovat jedno embryo za druhým, pěstují se z jednou odebranýc linií a všechny tyto pokusy jsou alespoň v rámci EU velmi bedlivě sledovány.
Kolem umělého oplodnění je samozřejmě spousta morálních otazníků a je dobré, aby o nich rodiče předem přemýšleli. Na druhou stranu mohou leccos ovlivnit - minimálně v centrech, kde jim budou naslouchat, a já bych s jinými nespolupracovala.
Například je možné nechat oplodnit jen určité množství nastimulovaných vajíček. Není to samozřejmě standardní postup, ale je to svaté právo rodičů a rozhodně ho mohou uplatnit.
Předchozí