Ahoj Dryádo
Pesto se dá udělat z jakékoli zelené natě a s jakýmikoli oříšky.
Ustrouhat mandle (ev. tedy jiné ořechy, ale já nejradši mandle). Ustrouhat parmazán.
Do třecí misky (nebo prostě do toho, co na pesto používáš) dát zelenou nať na hrubší kusy, mandle, parmazán, sůl, pepř. A já teda třu takhle a olivový olej přiliju až o chvíli později, nedřív těmi oříšky vlastně mělním tu zelenou nať. Pak přiliju dobrý olivový olej a mělním dál, až vznikne pasta - pesto. V ledničce vydrží cca týden, ale prý se dá zmrazit (nemám vyzkoušené).
Podle typu zelené natě lze přidat i jiné přísady. K cibulce by mohla jít třeba petržel, nebo medvědí česnek, nebo oregano.
Klasicky k bazalkovému patří i utřený strouzek česneku .- ten by mi ale k cibulce moc nesedl, myslím, že by ji moc přerazil.
Třeba k mátě můžeš dát meduňku, nebo i ten česnek, máta je výrazná.
Ale místo zelené natě můžeš použít třeba taky sušená rajčata (ta je nutno předsekat, jinak se nerozetřou), k těm opět pasuje česnek.
Ostatní zůstává stále - olej, sůl, pepř, oříšky a zpravidla ten parmazán, i když ten se dá někdy vynechat, ale není to ono.