Přidat odpověď
Šarpeje jsme měli a naprosto se ztotožňuji s popisem s Al., nebyl ten náš brácha vašeho :)
Ráno jsem ho tahala za tlapy z postele, aby se šel vyvenčit, miloval čistotu, když se najedl, šel sám do koupelny a čekal až mu omejeme tlamu - to je ošklivé slovo :) Venčil se jen a pouze někde do křoví, v životě neudělal bobek někde na chodníku, dokud na zadku necítil křoví, tak nebylo nic :)
Když měla sestra menší děti, vždy jsem ho zavírala v jiné místnosti - chňapal jim po rukách apod. nikdy nekousl, jen chňapal, ale chápu, že to bylo dětem nepříjemné a báli se. Jednou se nám stalo, že jsme měli návštěvu, kamarád ho 2 hodiny hladil, když přestal, okamžitě se otočil a i po něm chňapnul. Nikdy nikoho nekousnul, ale myslím, že přátelský k jiným lidem než k nám domácím nebyl, některé ignoroval, jako by tam ani nebyli.
Do bytu byl super, kdyby nás sousedi neviděli, že s ním chodíme ven, tak netuší, že máme psa, prý nikdy neštěkal, když jsme byli mimo.
Tvrdohlavý neskutečně, když se zabejčil, tak s ním nic nehlo, jeho smečka byl manžel, takže já nikdy nestála za to, aby poslechl můj povel, dalo by se říct, že se mi kolikrát vysmíval :), také uměl trucovat.
Někdo psal, že pes je bojovný a okamžitě startuje po ostatních psech. To třeba náš nikdy nedělal, naopak menší psi po něm skákali, mohli se uštěkat a on nic, jako by neexistovali, pokračoval si ve své cestě. Naopak na něj 2x zautočil vlčák, jednou došlo k nějaké třenici, ale nic vážného - navíc můj pes byl v nevýhodě, protože byl na vodítku, ten druhý utekl z firemního dvora. Pak se to stalo ještě jednou, to se náš jen proti němu postavil a pes pelášil pryč. Takže to spíš bude v povaze každého psa.
Náš neměl problémy s kůží, ale zase měl problémy s klouby, už od 1. roku jsme s ním museli chodit na injekce apod.
Ale i přes toto všechno jsme ho měli rádi.
Joo a abych nezapomněla, k dětem bych ho asi nepořizovala.
Chce to tvrdou, ale zároveň milující povahu a jasně určit pravidla. Šarpej musí vědět, že má pána, jinak se role rychle obrátí ... ale to je pouze můj laický názor.
Předchozí