Jestli je to periorální dermatitida, tak tu mám - vyléčenou. Ale já ji teda neměla z kortikoidových mastí, ale spustilo mi ji požahání medůzou v obličeji
Pořád jsem si něco matlala na ty puchýřky od medůzy a oplachovala obličej a postupně jsem si vypěstovala periorální dermatitidu, ale moc mi k tomu nesedí, že by to byl takovýhle rychlý průběh
Mně se udělal jeden pupínek - pálil jako kopřivy a postupně jak ten puchýřek prasknul, tak se objevil další... A teda průběh zhoršují kortikoidy a vlhkost - mlha venku, vaření bez odparníku, časté mytí obličejem, používání vysušujících mýdel...
A teda kožní primářka než zjistila, cože to mám, tak jí to teda chvíli trvalo. Koukala pod světlem, dráždila to a koukala, jak to reaguje...
A léčba je asi různá dle stupně postižení... ale já jsem dostala na měsíc Tetraciklin (nemocnice kvůli mě uvolňovala asi válečné zásoby
) a měla jsem na to vysušující lihový roztok taky s tetraciklinem a kortikoidovou mast. Měla jsem předepsaný postup, zasušit tím roztokem a pak promazat na noc tou kortikoidovou mastí. Ráno zapudrovat pudrem a chodila jsem prostě dokud puchýřky nezmizeli jako blbec bíle zapudrovaná
Museli jsme pořídit digestoř a obličej jsem měla povolené mýt jen 1x denně a ještě převařenou vodou. Dr. mě varovala, že se ty pupínky hlavně nesmí dostat k očím, takže na Tvém místě bych šupala k dr.
A teda já musím zaklepat, že od té doby, co jsem byla tak zaléčená, tak se mi hodně svědiví pupínek objevil až předloni u rtů a zaléčila jsem to a od té doby zase dobré. Ale na obličej nepoužívám krémy, občas nějaký zabarvený podkladový krém minerální od Oriflamu a hlavně se hlídám, abych obličej často nemáchala ve vodě.
Nicméně pokud to máš periorální dermatitidu, tak by měla hoooodně pálivě svědit jako pošlehání kopřivama