Tak po přečtení tohoto článku (Berun and holčička) jsem se rozhodla i já napsat svou zkušenost s porodem, který proběhl před měsícem.
Na porod jsem se těšila, byl můj první. Chodila jsem i na předporodní kurz k paní Zorce. Kurz mi dal myslím dost i když jsem neodhadla první porodní bolesti a málem odjela do porodnice o 6 dní dřív. Byli to jen poslíčci. Ale za těch 6 dní už to bylo opravdové. Vyrazili jsme ráno a po obědě už byla holčička na světě. Porod byl myslím takový, jaký jsem si ho představovala a mám na něj kromě velikánské únavy hezké vzpomínky. Ty by ovšem nebyli bez porodních asistentek, doktorů a všech, kteří se okolo mne pohybovali. Jim patří velký DÍK, bylo na nich znát, že svou práci dělají opravdu rádi. Bez mého dotazu vždy dopředu řekli, co se chystají dělat a při samotném porodu mi radili kdy tlačit a kdy dýchat, jak miminko postupuje, jaký tlak pocítím a proč nastřihávají hráz.. Jen to šití bylo dost nepříjemné, ale asi to k tomu patří.
Potud bylo vše "dobré". Krize nastala na šestinedělí a týkala se dětských sester, kreré se opravdu střídaly a s nimi i rady jak kojit. Myslela jsem si, že s kojením, tak propagovaným budou i nám, prvorodičkám dobře radit a pomáhat. Opak byl však pravdou! Sestru kterou jsem požádala o pomoc mi položila mimino k prsu (ten mi náležitě a dost nepříjemně nacpala do úst dítěte), řekla, že stačí 3 minuty a ať si dám dítě k druhému prsu a odešla! Byla jsem v šoku. Čekala jsem , že tam může ty 2x 3 minuty se mnou pobýt a vysvětlovat.. Nestalo se. Žádala jsem o pomoc několikrát a různé sestry (dětské) a jednou se mi dostalo takovéto odpovědi: "No, máte 2 možnosti. Buďto kojit budete, nebo kojit nebudete!" S takovýmto přístupem na mě padla neuvěřitelná krize a měla jsem sto chutí podepsat revers a okamžitě odejít domů!! Ty čtyři dny jsem tam přečkala, jeden den jsme museli mimi dokrmovat, ale ač jsem pociťovala velkou bolest, snažila jsem se kojit. Po odchodu domů jsme pěkně klesli s váhou, ale díky pomoci mé dětské lékařky jsem se rozkojila a malá brzy nabrala ztracenou váhu.
Bohužel o takovémto přístupu ke kojení u Apolináře jsem se bavila s nejednou maminkou..
Každopádně pro můj další porod si vyberu opět tuto porodnici - s kojením už totiž budu mít zkušenost a dětské sestry k tomu už nebudu potřebovat!!
Přeji všem hodně zdraví a pohodu v novem roce!
Předchozí