Holka, v necelých šesti, ale prvňačka, má atletiku, flétnu a klavír, na atletiku chtěla chodit od čtyř let, protože tam chodily starší ségry, flétna a klavír je u nás běžná součást všedního dne, ani jedno nemají v ZUŠce, na klavír je učí prababička, takže jde kromě hudby i o kontakt s prababičkou, pro kterou je to hodně důležité. Do ničeho děti nenutím, mají nástroje rády, každý den hrají tak 10 minut na jeden nebo druhý nástroj a není potřeba je ani kontrolovat....prostě součást dne.....až jednou řeknou, že už hrát nechtějí, tak hrát nebudou, základy mají a mohou se k tomu kdkoliv vrátit. Zatím spíš chtějí chodit častěji....
Jinak třeba nejstarší holka je nejspokojenější při řízené činnosti, takže ta by mohla mít kroužků nespočet a bylo by jí to málo (takhle má jen tři hudební nástroje - kytaru a klavír jednou týdně, flétnu dvakrát ve dvou různých souborech, skauta a plavání, loni měla ještě navíc pohybové hry, debrujáry a sbor).
Dvojčata o kroužky nestojí, hrají jen na flétnu a klavír (jak jsem psala, ony to ani jako kroužek nevnímají) a jedna z nich chodí na skauta a obě na plavání.
Kdyby neměly kroužky, jsou schopné celý den trávit u televize a PC, zahrada už je dávno přestala bavit a běhat na ulici, když tam nikdo není, už také není zrovna lákavé. A obzvlášť v zimě, kdy je brzy tma. Moje a jejich zájmy se dost rozcházejí, takže třeba plavat bych s nima nechodila (vodu fakt hodně nemusím) a na rozdíl od nich jsem i hudebně hluchá, takže na nástroje ani zpívat bych je také nedokázala naučit
.
Takže pro mě jsou kroužky možnost nabídnout dětem to, co by doma mít nemohly. Jde mi hlavně o to ukázat jim, jaké jsou možnosti, aby měly vůbec šanci si nějaký zájem najít. Od nás, rodičů, toho nemají moc co pochytit, pro muže je celý jeho svět práce a politika, a moje zájmy už se dávno scvrkly jen na čtení knížek
.
Jinak já si jako dítě kroužky volila sama, chodila jsem do Sokola, na výtvarku a běhala jsem biatlon. Původně jsem hrozně dlouho toužila po atletice, ale tam brali až od čtvrté třídy a tak dlouho jsem čekat nevydržela, takže jsem někdy ve druhé začala chodit na ten biatlon.