Margaríny nejíme ani nepoužíváme na při pečení apod. Peču z másla nebo sádla, smažím na sádle, na chleba a pečivo mažeme oboje.
Ve školkách bych rozhodně také upřednostnila máslo, u nás v MŠ ho naštěstí nedávají.
Hledala jsem o tom hodně informací a nemám pocit, že by margaríny byly zdraví prospěšné - spíš naopak. Problém je v tom, že jednak se k nám nové poznatky dostávají velmi pomalu (a to nejen o margarínech, ale i jiných potravinách, které jsou přinejmenším pochybné) a také všemu nelze věřit - třeba informace, které jsou uvedeny na stránkách flora.cz - myslíte, že by tam o Floře psali, jak je nezdravá?!
O celém problému uvažuju logicky - máslo umí lidstvo zpracovávat už stovky (ne-li tisíce) let, tudíž je jeho organizmus už na máslo zvyklý (také na sádlo samozřejmě) a jeho konzumace je léty prověřena. Ale rostlinné tuky se vyrábí cca od světové války, co vím... Moji důvěru tedy ještě nemá..
A důležité také je, jakýkoliv tuk konzumovat s mírou - nic nepřehánět.