| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Přidat odpověď

To jsou kachní vejce obalená ve směsi jílu atd. a několik měsíců uložena. Proto se jim také říká Stoletá vejce.
Pak mají průhledný černý bílek a do zelena žloutek. Hrozně mi to chutná, v čínských restauracích to podávají jako předkrm.
Někde jsem viděla odkaz na ten postup...
Tady:

Název „stoleté“ si černé čínské vejce získalo díky tomu, že se jeho příprava odehrává v řádu měsíců. V čínské kuchyně rozeznáváme tzv. "Černá vejce" (vejce "100 let" stará = 1000 let stará = PIDAN).
Připravují se alkalickou koagulací kachních vajec. V čínských restauracích v naší republice i v zahraničí jsou podávána již mnoho desítek let.

Číňané používají především kachní vejce, ale jsou známy i varianty s vejcem slepičím či křepelčím. Vejce se obalí se do směsi jílu, vápence, popelu a soli. Zabalí se do rýžové slámy a uloží do nádoby. Po nějaké době jíl začne tuhnout a s ním i celý obal v povrchovou krustu. Vápenec obsahuje kyselinu, která konzervuje a zároveň chrání vejce před zkažením. Tento proces se nazývá alkalická koagulace.
Vajíčka se po několika měsících vyloupnou a jsou připravena ke konzumaci. Žloutek se zabarví do temné zelené a má smetanovou příchuť. Bílek se zabarví do hnědé .
Vejce se podávají studená či dušená. Může se krájet se i změklá skořápka. Vejce rozkrojíme na dvě poloviny a každou polovinu tak, aby vzniklo 6 - 8 kousků.

Klasický čínský recept radí posypat vejce zázvorem, pokapat octem, ozdobit petrželkou a servírovat jako studený předkrm.

Velice chutná jsou také vejce pokapaná sojovou omáčkou, nebo směsí sojové omáčky s octem v poměru 1 : 1.

Předchozí 

Tip: Chcete uveřejnit zajímavou informaci také na hlavní straně Rodina.cz?
Autor příspěvku: Registrovaný
Do této diskuze mohou přispívat pouze registrovaní uživatelé.
Název:

Text:

Pokud nejste robot, odpovězte na otázku: 8-7= 
:-) ~:-D ~;) ~;(( ~:( ~k~ ~j~ ~f~ ~g~ ~Rv ~R^ ~s~ :-© ~l~ ~m~ ~n~ ~o~ ~p~ ~q~ ~2~ ~t~ ~v~ ~w~ ~x~ ~y~ ~z~ ~a~ ~b~ ~c~ ~d~ ~e~ ~h~ ~3~ ~4~ ~5~ ~6~ ~7~ ~8~ 
Pravidla diskuzí:
Je nepřijatelné vkládat příspěvky, které jsou neplacenou reklamou (chcete-li reklamu, kontaktujte redakce@rodina.cz), které jsou urážlivé, vulgární, rasistické nebo v rozporu se zájmy serveru Rodina.cz. Redakce si vyhrazuje právo takové příspěvky odstraňovat.

Přečtěte si pečlivě úplná pravidla diskuzí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.