Přidat odpověď
Toto je spíš takové zamyšlení, ke kterému mě přivedla jedna diskuse níže. Konkrétně se jedná o kroužky dětí a jejich množství. Možná se to už probíralo někde na samostatné diskusi. V dnešní době je velká móda všelijakých možných i nemožných kroužků, pokud možno od pondělí do pátku až do pozdního odpoledne, a to i u malých dětí. Někdy si říkám, že chudák děti jsou mnohdy nástrojem přílišné ambicioznosti rodičů. Taky mi přijde, že pro rodiče je výhodné vynahrazovat nedostatek času na děti tím, že je upíchnou až do odpoledne někam do kroužku. Pak se trošku vytrácí taková ta rodinná pohoda, kdy se rodina sejde v podvečer, hrajou se třeba stolní hry, když je hnsně, nebo se jede někam na rodinný výlet, hraje se fotbálek s dětma na zahradě a další aktivity. Rodiče se honí, aby stihli vyzvednout ratolesti z toho a onoho kroužku, nikdo nemá čas si chvíli oddechnout a třeba NIC nedělat, nebo děti si normálně hrát, tak jako jsme si hrávali my za našich dětských let. Venku s děckama na indiány, skákali jsme přes gumu, lozili po stromech a vím já co. Vzpomínám na svoje dětství, kdy mě rodiče do žádného kroužku nepřihlásili. Sama jsem inklinovala ke koním a tak jsem z vlastní vůle začala navštěvovat v 11 letech jezdecký oddíl a vydržela u toho spoustu roků. Taky jsem se naučila hrát na kytaru pod vedením táty, který hrával v kapele. Bylo to super, když se mi fakt každý den věnoval, nebo mě doučoval matiku na přijímačky, jsem za to rodičům vděčná, že nám se ségrou věnovali spoustu času a získala jsem asi mnohem víc, než kdybych chodíla 4-5x týdně do nějakého kroužku. Jak to máte Vy, zastáváte názor, že je potřeba děti nahlásit do velkého množství kroužků, aby život neproflákali a vyvíjeli se k obrazu našemu, nebo je lepší jim dat prostor pro přirozený vývoj a nechat je, aby se sami rozhodli, co budou dělat? Myslím, že nedostatek času na děti žádné kroužky nevyrovnají a pokud chybí rodinné zázemí, tak je sebekvalitnější kroužek nejspíš na nic. Jinak neberte toto jako návod, jak to máte dělat, je to můj názor a zajímá mě, jestli nejsem sama, nebo jak to máte ostatní.
Předchozí