Ahojky,
ja som s deťmi ešte pred nástupom do školy robila tréning fonematického vnímania (so svojmi, mali oslabené sluchové vnímanie), robievala som ho aj v škole s prváčikmi, ktorým to robilo problém, pretože potom bolo pre nich ťažké posunúť sa ďalej (ak učiteľka učila klasickou analyticko-syntetickou metódou).
Zjednodušene (cvičiť môžeš denne tak 20min, celkovo tak mesiac, dva):
1. SLABIKY: rozdelenie slov na slabiky (vytlieskavaním),
- určovanie krátkych a dlhých slabík v slove (zo začiatku môžeš tie dlhé naťahovať podľa potreby, napr: býýýýýýva, ktorá slabika je dlhá, prvá či druhá?)
2. HLÁSKY: Určovanie prvej hlásky v slove
- analýza trojhláskových slov (dom, pes, les..) - znovu zdôrazňovať hlásky: pppppes, čo je na začiatku? pessssss - čo je na konci? P-es, pe-s, - čo bolo v strede? - tu je dôležité neponáhľať sa, dostatočne dlho to precvičovať, upevňovať, doeťa postupne zvládne rozložiť normálne povedané slová
- analýza 4hláskových slov, neskôr dlhšie slová, určovanie prvej, poslednej, rozdelenie dlhších slov na hlásky ...
až toto zvládne, môžete robiť syntézu - p-e-s - čo je to za slovo? m-a-m-a... a až potom spomenuté k-o-l-e-n-o ...
potom sa dá ešte nacvičiť vnímanie tvrdých a mäkkých hlások, samohlásky, spoluhlásky, atd...
Ten tréning deťom fakt pomáha, syn bol "hluchý" ako poleno, teraz už slová rozkladá a skladá celkom rýchlo a dobre.
Držím palce