Přidat odpověď
Nevím, jestli to bylo na mě, ztrácím se teď v těch vláknech, ale osobně beru studenty jako partnery a budoucí kolegy. Moje primární povinnost je učit, učit tak, aby studenti chápali, odpovídám na všechny možné dotazy, denně s mnohými komunikuju po mailu, poctivě všem, co nebyli na výuce, posílám prezentace ... děti mi nevadí na konzultacích, nicméně pořád si stojím za tím, že studenti mají 5 zkoušek za semestr a opravdu jsem přesvědčená, že si prostě mohou najít hlídání na celkem 5 hodin za půl roku.
Já jim i ochotně najdu volnou místnost, kde mohou, pakliže bude zájem, pokud tedy ta místnost volná bude. Opakuju, že pracuji na specializovaném pracovišti, které může být nebezpečné.
Studentům nabízím termíny zkoušek i o víkendech, v odpoledních hodinách, poslední termíny jsou okolo 19. hodiny. Nevím, co víc mohu udělat.
Na druhou stranu, asi jsou mí studenti spokojení, protože já osobně jsem toto nikdy řešit nemusela.
Každý vyučující má možnost zrušit zkoušku studentovi klidně i v den zkoušky. To už pak záleží na něm. Výmluvy typu: pařil jsem celý víkend, neakceptuju. Pokud si student(-ka) slušně omluví, že nemá hlídání, ujel jim vlak ... nevím co ještě, domluvím se s nimi klidně i individuálně tak, abych ale zase nenarušila chod své vlastní rodiny.
My vyučující jsme totiž také lidé a také cháapající bytosti.
Na druhou stranu tady se v diskusi pořád někdo vymlouvá, jak je to v zahraničí jiné. jezdím poměrně pravidelně ven a mám zkušenosti s určitými univerzitami v UK, v Německu a ve Švédsku a rozhodně jsem se nikdy nesetkala s tím, že by si studenti brali děti ke zkoušce.
Pokud se vás někdo zeptá při pracovním pohovoru na to, jestli máte zahištěné hlídání v době nemocí, tak tady zakládáte diskuse, že je to diskriminační, a že do toho nikomu nic není, a když se jedná o zkoušku, tak je zase skoro diskriminační očekávat, že si studentka hlídání zajistí. Nějak tomu nerozumím.
Vždy navíc existuje možnost studium přerušit, či si jej rozložit, pak je těch zkoušek za semestr ještě méně.
Předchozí