Přidat odpověď
Alergologické testy mohou napovědět, ale také nemusí, nicméně je dobré je absolvovat i s imunologickým vyšetřením (tam se například může ukázat sklon k astmatu a jiné problémy). Takže alergo/imuno vyšetření určitě ano.
Co se týče potravinových alergií, jak tu již jedna maminka moc pěkně popsala, tam se testují spec. IgE protilátky (což nemůže ani dětský, ani kožní lékař udělat), ALE nečekat od toho zázraky, protože se nemusí ukázat nic. Cca 50% potravinových alergiků má tzv. nonIgE alergii, kde nejsou protilátky IgE zvýšené, přesto imunita reaguje, ale jiným způsobem (hlavně buněčná imunita). Navíc je to jako každá laboratorní metoda zatíženo jistou chybou.
Jediným spolehlivým způsobem, jak odhalit potravinové alergeny, zůstává eliminačně expoziční test, tj. vysadit potenciální alergeny (jsou na to zpracované diety) a poté postupně zavádět zpět a sledovat reakci. Takovou dietu mám k dispozici, stejně jako dost zkušeností s ekzémy a alergiemi u dětí.
Ještě k tomu kakau, vínu, barivům, konzervantům - maminka, co to píše, pravděpodobně nemá alergii, ale trpí histaminovou intolerancí. Tyto potraviny obsahují histamin nebo jiné látky schopné vybudit v trávení jeho produkci, ve spojení se špatnými mechanismy odbourávání histaminu se jeho nadbytek v těle projeví - vyrážkou, bolestmi břicha, hlavy, dýchacími potížemi atd. (jedním nebo více příznaky), ale nejde o alergii. Takže čokoláda (pokud je bez mléka, což je alergen číslo jedna) obvykle v malých množstvích nevadí ani malým atopikům. Totéž citrusy například.
Předchozí