Letos ne,nějak přec jen nestíháme všechno, co bychom chtěli
Ale loni byla výborná.
Nepeču ale husu vcelku, to je zbytečně moc najednou, ani by se mi nevešla do pekáče. Navíc ohřívaná pečená drůbež nic moc. Takže husu porcuju a peču jen části, zbytek peču v šouletu, to milujem víc než svatomartinskou. A zvlášť z okrájeného tuku vyškvařím husí sádlo a zvlášť ze skeletu udělám husí vývar a jatýrka si pomaličku konfituju v husím sádle jen pro sebe jako pochoutku, mažel játra nerad.
Martinská husa
Na porcích husy špičkou nože propícháme kůži (neprořízneme maso). Osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Vložíme do pekáče, podlijeme vývarem z husích kostí a drobů nebo vodou a přiklopené pečeme pomalu při 150 st. doměkka – asi 3 hodiny. Během pečení odebíráme vypečené sádlo. Před koncem pečení odklopíme, zvýšíme teplotu a opečeme kůži do křupava. Husu podáváme se zelím a bramborovými knedlíky nebo lokšemi.
Lokše: Moučnaté brambory uvaříme doměkka, oloupeme a nastrouháme. Necháme trochu prochladnout, lehce osolíme a vmícháme hladkou mouku tak, aby vzniklo tvárné těsto (ne moc tuhé). Na válu poprášeném moukou vyvalujeme ihned (těsto rychle řídne) velmi tenké placky a na suché pánvi rychle opékáme. Při servírování omastíme lokše sádlem, které jsme sbírali během pečení.
http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#husa.jpg