Přidat odpověď
Dobrý den,potřebovala bych pomoc při řešení tohoto problému. Vše začalo před 6ti lety, kdy jsme si já a můj manžel vzali hypotéku, jako zástava se použil RD který patřil výlučně otci,ten se zástavou souhlasil,vše bylo v bance ošetřeno smlouvou.Bohužel otec před 2 roky zemřel,podle zákona byl RD rozdělen na tři díly mezi mne, matku a bratra, kteří v domě stále bydlí a žijí. Já mám vlastní dům a ted bych se chtěla té své 1/3 zbavit, darovat ji.Nevím ale jak postupovat.Zástava je podepsaná jen již zemřelým otcem, nikdo jiný ji znovu nepodepisoval.Neměli by ji podepsat znovu noví majitelé RD, tj. já, matka a bratr? Co se stane pokud by oni dva se zástavou nesouhlasili? Dá se nějak tato zástava třeba v případě nějakých velkých neshod mezi rodinou z katastru na jejich žádost vymazat a mě tím zkomplikovat život? Nebo může zástavu vymazat jen banka ve které je hypotéka a která bude řádně splacená?Vůbec netuším co dál, jestli ta zástava v tom bude dělat neplechu a jestli musím prvně do banky a tam nechat vystavit novou smlouvu na zástavní právo v bance a nechat jí podepsat námi všemi.Z nemovitosti nemám nic, jen spoustu starostí a jelikož mám dost vlastních, chtěla bych svůj podíl darovat matce a bratrovi. Jak dál postupovat? Děkuji
Předchozí