Terezo,
tak zrovna ten omdlelý kněz má obecně (i u manžela
) chuťový úspěch.
Pak baklažán a la Jean a lilkové a cuketové závitky.
Baklažán a la Jean (dle Jeana Derré)
Lilek podélně rozpůlíme. Do řezné plochy uděláme rovnověžné hluboké zářezy, dáváme pozor, abychom neprořízli slupku. Do zářezů nastrkáme tenké plátky česneku. Lehce posolíme, popepříme a štědře pokapeme olivovým olejem. Dáme do pekáče společně s rozpůleným citronem a pečeme při 180st. asi 40 min dozlatova. Upečené na talíři pokapeme šťávou z pečeného citronu, poprášíme fleur de sel a jíme s bílým chlebem.
Lilkové a cuketové závitky
Lilek podélně nakrájíme na co nejtenčí plátky, osolíme je a necháme vypotit. Cuketu podélně plátkujeme škrabkou na brambory. Umícháme si kašičku z olivového oleje, utřeného česneku, oregana, pepře, papriky, případně jiných bylinek dle chuti.
Plátky lilků osušíme, potřeme kašičkou, stočíme a napíchneme na párátko. Cuketové plátky též potřeme, stočíme a napíchneme za lilkový závitek. Na špičku napíchneme olivu.
Závitky naskládáme do pekáčku vytřeného olejem, pečeme při 180° do změknutí.