jano, jsi ještě na začátku, máš ještě spoustu času nasát informace a podle toho se rozhodnout
Hodně informací tak různě roztříštěně najdeš tady, doporučuju taky stránky pdcap.cz (Národnjí knihovna je ocenila a zařadila mezi kvalitní a bohaté zdroje informací), mrkni tam na odkazy a literaturu.
K tvým otázkám - PA tě během porodu kontroluje, zda je vše ok, zda je bezpečné zůstat doma, pomůže ti najít optimální polohu pro samotný porod, ošetří dítě (zběžně zkontroluje, položí na břicho, po dotepání podváže a ustřihne pupečník, po chvíli ho zváží). Po porodu placenty zkontroluje její celistvost, odebere z ní krev kvůli zjištění krevní skupiny dítěte, zkontroluje případné poranění a drobnější poranění zašije, přijde pak druhý den prohlédnout tebe i dítě, poradit s kojením atd.
Pokud budeš mít jakoukoliv otázku nebo konkrétní problém, můžeš se na ni obrátit a ráda ti poradí. Já třeba měla po porodu šílené hemoroidy, PA mi poradila lék, který mi zabral skoro okamžitě (byl na předpis, předepsala mi ho praktická lékařka v nejbližší pracovní den); po předchozím porodu v porodnici jsem měla tentýž problém, podsouvali mi různé mastičky, ale nic skutečně účinného mi nedali.
Ať je vše ok a můžeš se skutečně svobodně rozhodnout