anemon,
také mám únorová dvojčata, měla být v půlce dubna....
Vyšetřili mi je v SPC a říkali, že kdybych odklad chtěla, mohly by ho mít, ale jestli nechci, tak ho mít nemusí....hraniční zralost motorický neklid, u jedné dyslálie, u druhé nevyhraněná lateralita (která přešla do zkřížené)....
No já odklad nechtěla, přišlo mi to fakt zbytečné pro únorové děti, to už jsem spíš uvažovala o domácí škole, že by tedy dozrály doma (nebo jedna z nich, co na tom byla trochu hůř)...
Od první chvíle byly hodnocené jako klidné (kam zmizel ten motorický neklid?), šikovné (včetně psaní
) a teď jsou ve třetí třídě a pořád v pohodě.
Obecně se k odkladům stavím trochu rezervovaně....ale také dost rozlišuju kluky a holky, v tomhle....Přijde mi, že kluci mají ten start ve škole těžší vzhledem ke svému založení, takže odklad jim ve většině případů spíš pomůže. U holek mám pocity opačné...
Dávala jsem teď nejmladší dceru do školy dřív (je narozená na konci října)...a i když jsem cítila, že by klidně v té školce ještě rok vydržela, tak nakonec nelituju, protože kamarádky se stejně starýma holčičkama teď řeší, že jejich holky čtou, počítají, jsou na školu vysloveně "nadržené" a ve školce se nudí....ideální by pro ně všechny bylo nastoupit do školy teď v lednu
, v září už se budou ve škole víceméně nudit a nejspíš kluci, co nastoupí normálně a nebudou taky podzimní, budou mít co dělat držet krok...