Ahojky, já mám na sušení ovoce babičku s akumulačními kamny. Rozumějte tomu tak, že cokoliv se u nas urodí a je toho nějak moc, skončí na kamnech. A jak celé jablko do dětí nemůžu dostat, tak po křížalách se můžou umlátit.Nejvíc jim chutnají sušené hrušky. Někdo je krájí napříč na kolečka,dokrájíš odshora k jadřinci, vykrojíš škrabkou na brambory ze zhora jadřinec a pokračuješ v kolečkování hrušek. Neloupu je, jen to omyju. Jdou takhle rychle usušit i hrušky, co začínají hniličit. BOhužel málokdy je zachráním na další časy. Většinou mi to rodina zbaští přímo z plechu.Sušit jahody jsem nezkoušela, ale to asi bez sušičky nejde.Podle mě by asi zplesnivěly. Já bych pro někoho, kdo to ještě nezkusil předhodit rodině , doporučovala, vyzkoušet na bílý papír nakrájet na asi půl centimetrové plátky pár jablek a dát na malinký plamínek do trouby. Platí pravidlo, že ze začátku se musí opatrně a víc zvolna, než ke konci.Já to dělám tak, že třeba švestky dám na ústřední topení a po dvou dnech občas strčím do trouby po pečení. Když to samé ale člověk udělá u hrušek asi mu shnijí. Ty je třeba sušit víc razantně a častěji je v troubě popohánět. Moje kolegyně v práci má na útředním topení udělaný dřevěný rám a usuší velmi rychle . Ale já z toho mám dojem ,že ovoce spíš slouží jako záchytné parkoviště pro prach, který proudí odspoda okolo radiátorů.
Takže usušte bez sušičky kolekci a předhoďte rodině. A uvidíte. Sušené ovoce dávám klukům na skautské výpravy a jak jablko nebo hrušku přivezou spolehlivě rozmackanou zpět,sušené ovoce nikdy nezklamalo .Vynikající je v Musli.Dělám si ho taky sama.Vyjde levněji, něž kupovat pytlíčky v krámě. Taky je ale pravda, že toho napeču kilo a sní se stejně rychle, jako kdybych koupila dvacet deka. Takže vlastně moc neušetřím ,hmm .
Por nadšence připojuji recept.
Balíček ovesných vloček dáme na plech, lehce vytřený olejem
do trouby opražit. ! Hlídat, rádo se připaluje po okrajích.Až začne vonět, a mírně !!! zrůžoví ,přidáme jedno kondenzované slazené mléko SALKO, asi čtvrt až půl pytlíku strouhaného kokosu , nebo stejné množství mletých nebo drcených ořechů a vrazíme zpět do trpouby. Pokud chceme přidat sušené rozinky, nebo nakrájené křížaly , nebo sezamové seminko , nebo vubec jiné ňamky tak taky do Salka, aby se to slepilo dohromady. Ještě chvíli necháme v troubě a nikam neodcházíme, Snadno se to spálí. / Zvlášť když dítě nezvládá partituru na klavír, je to na uhle v mžiku / .Pak to necháme na plechu vychladnout a mužeme ještě doladit třeba želatinovými bombony/ ale to už je opravdu sváteční pochoutka. /Občas to rukou promícháme, udělá to takový hrudky. Je to ňamka.Bohužel taky kalorická bomba. Ale dá se z toho vynechat skoro všechno a možná by se v plesové sezoně dalo i odtučňovat na vločkách ne ?
Předchozí