Přidat odpověď
Bathory, aha, takže to, že Ti to trvá tak dlouho, souvisí se šitím ručně.
Ale to pak těžko můžeš počítat vyloženě hodinovou mzdu, když děláš něco způsobem, který je pomalý a zároveň existuje běžný rychlý postup se stejným výsledkem (nepíšeš, že by šlo o nějaké specifické materiály, třeba kůži, kde ruční prošití může mít význam pro pevnost a pak třeba čas do něj investovaný oproti strojovému šití má význam navíc, který je důvod zaplatit).
Když to vztáhnu ke svým pečicím kšeftům - tak jaksi není problém zákazníka, že nemám elektrické struhadlo ani mlýnek a ořechy do dortu nastrouhám na ručním struhadle, pročež mi to trvá pětkrát tak dlouho. Protože výsledek to nezlepšuje a moje domácí (ne)vybavení není něco, co by měl zákazník platit.
Snad chápeš, co se snažím vysvětlit.
To pak totiž vysvětluje i kalkulaci ceny, o níž psala Ellííí - pokud bys to šila na stroji, máš to řekněme třikrát rychleji (protože střih, zažehlování švů atd. je práce u obou způsobů stejná) a pak by i cena odpovídala té "hodinové mzdě" za 40 min nebo kolik to Ellí psala.
Předchozí