Přidat odpověď
mluvím o této knize
Wilfried, Gertrud Feichtinger, Reigerová: Holku nebo kluka? - zaručený návod
a výzkumy se skutečně dělají..........
Literatura Cameron E. Z.: Facultative adjustment of mammalian sex ratios in support of the TriversWillard hypothesis: evidence for a mechanism, Proc. R. Soc. Biol. Sci. Ser. B. 271, 1723-1728, 2004
Grant V. J.: Maternal personality, evolution and the sex ratio: do mothers control the sex of the infant? Routledge, England 1998
Hardy I. C. W.: Sex ratios: concepts and research methods, Cambridge University Press, Cambridge, UK 2002
James W. H.: Evidence that mammalian sex ratios at birth are partially controlled by parental hormone levels at the time of conception, J. Theor. Biol. 180, 271-286, 1996
William H. James z Galtonovy laboratoře na "University College" v Londýně za ně považuje hladiny hormonů v krvi obou rodičů okolo početí. Publikoval na toto téma desítky prací a je znám jako autor "hypotézy rodičovských hormonů". Kandidátními hormony podílejícími se na ovlivnění pohlaví potomka jsou podle něj testosteron, estrogeny, progesteron a gonadotropní hormony. Kromě pohlavních hormonů zde zřejmě hraje významnou roli i stresový hormon kortizol.
Velice důležitým regulačním faktorem se zdá být i dostupnost a složení potravy, konkrétně obsahu tuků a cukrů. Jak naznačují poslední výzkumy, vysoký obsah glukózy a mastných kyselin zvýhodňuje samčí embrya před samičími. Vliv glukózy může být jak přímý, tak nepřímý. Pro přímý vliv svědčí potlačení vývoje samičích embryí v důsledku vysoké hladiny glukózy v krvi matky.
http://www.femina.cz/magazin/rodina-a-deti/je-libo-holcicku-nebo-chlapecka.html
Podle docentky Cameronové jsou objevy velmi zajímavé, leč nedokáže zatím vysvětlit, proč hladina cukru v krvi ovlivňuje poměr pohlaví u potomků. Nasvědčuje to však tomu, že by něco pravdy mohlo být na starém pořekadle, které praví, že by ženy měly jíst maso, pokud chtějí chlapce, nebo naopak zeleninu a čokoládu, pokud chtějí holčičku.
„Je to zajímavé, protože maso zvyšuje obsah cukru v krvi po určitou dobu, zatímco sladké pokrmy zvyšují krevní cukr sice hodně, ale jen na velmi krátký čas, po němž zákonitě následuje prudký pokles jeho hladiny v krvi,“ uvedla Cameronová pro New Scientist.
Závěry její studie byly otištěny v odborném časopise Proceedings of the Royal Society B.
fakt stačí jen hledat a číst na internetu a dočtete se toho tolik, že zjistíte, že ovlivnit to jde, minimálně dost výrazně zvýšíte šanci
Předchozí