Přidat odpověď
Mne je blizke vyjadreni Bunitorong...
I kdyz moc nemusim reci typu, kdyz je buh proc dopusti to a to a tamhleto - myslim ze za spoustu veci si muze sam clovek.
Znam vsak dost vericich a to z ruznych stran, v me rodine byli katolici, dle meho nazoru uz to ale byl spise fanatismus, kazde rano v kostele, modleni se rano, behem dne, pred jidlem, odpoledne, pred spanim i v noci budicek na modleni... Kdyz se udelalo neco spatneho, ujely nerviky, tak zpoved a tak porad dokola. Prislo mi, ze to cloveka taky hodne svazuje, ubira mu to cas, ktery by mohl stravit s rodinou, blizkymi, ale tak je to kazdeho vyber. Pokud jim bylo lepe mezi "svymi" tak prosim. Me to vsak akorat odradilo, pro me rodina znamena hodne...
Z druhe casti rodiny, i kdyz trochu vzdalene mame i svedky Jehovovy, absolutne nechapu jak nekdo muze nekoho tak zfanatizovat, ze vi uplne presne jak co kdy bylo pred miliony biliony lety.. Co kdo presne rekl a jak to myslel. Pokud je to tak jednoznacne, proc existuje tolik druhu vir, proc existuje tolik prekladu, nebo je kazda bible prelozena doslova stejne a lze si to jen ruzne vykladat tak jako vse??? A opet jsme u toho jak tato vira dokaze cloveka odtahnout od rodiny. Jak se ti lide dokazi omamene mirumilovne tvarit a usmivat na kazdeho, potrasat rukama treba se zlodeji, vrahy a pak treba i vlastni dite uplne odepsat a uz ani nepozdravit treba jen proto, ze z viry vystoupil. A vim, ze to tak skutecne je.
Pak si nekdy rikam, ze takhle se sebou nechat mavat dokaze jen slaby jedinec. Vzdyt ja prece vim co je a neni dobre, snazim se zit tak jak nejlepe umim, plnit si sve povinnosti, volny cas travit tak abych se venovala svym nejblizsim, kdyz muzu pomoct pomuzu, nekradu atd. atd...
Bohuzel me zkusenosti s konkretni virou nejsou zrovna nejlepsi a vse co jsem videla a zazila me naopak uplne odradilo.
Verim, ze neco byt muze, ale tak sebevedoma abych tvrdila ze uplne presne vim jak to je, co Buh rekl, myslel a co chtel, nejsem. A takova ovecka abych poslouchala nekoho na slovo v tom co muzu a nemuzu, kdy kam muzu a musim, uz vubec ne...
Předchozí