Snad najdu někoho kdo poradí...
Vloni jsme koupili dům i s pozemky které jsou cca 150m od domu. Jsou brané jako orná půda a něco jako ostatní plocha. Dům jsme zrekonstruovali, týden bydlíme a v pátek tu byl člověk z firmy, která sídlí kousek od našeho pozemku s tím, že bylo vhodné už napsat to věcné břemeno na jeden kousek našeho pozemku. Já na něj koukala jak zjara, protože o ničem nevíme...
Oni si postavili přípojku do kanalizace která tam pod naším pozemkem končí a šli přes nás. Pán mi tvrdil, že se takto domluvili s původní majitelkou a že to teď chtějí zlegalizovat. Chtěl na nás oba vlastníky kontakty a manželovi napsal mail i s mapou čeho se týká a tam už psal cosi o smlouvě budoucí s původní majitelku.
Ta nám nic podobného nepředala, je to seniorka, možná i zapomněla, kontaktovat ji chci taky a poptat se.
Překvapuje mně, že údajně měli smlouvu o smlouvě budoucí a ta není zanesena jako nějaká plomba v katastru
My totiž dle katastru koupili pozemky bez věcných břemen...
Zaráží mě taky že jim snad někdo vydal stavební povolení na tu kanalizaci a neřešil to s vlastníkem pozemku a není tam věcné břemeno už od té stavby
Nevím tedy kdy ji dělali, ale vloni ne, to už jsme pozemky obhospodařovali my, takže spíš předloni.
No a firma teď chce věcné břemeno zapsat do katastru a my se na tom máme s manželem domluvit, jestli bezúplatně, nebo s úplatou
Mně to přijde celé nějaké divné, tak jsem se rozhodla že prvně zjistím od původní majitelky co o tom ví ona a pak budu chtít vidět tu smlouvu s ní a jejich stavební povolení na stavbu atd. V jimi zasažené oblasti díky jejich pracím nám odumírá velký ovocný strom teď jsem si spojila tu příčinu, přeťali mu asi kořeny. V každém případě nevidíme důvod proč bychom jim to měli umožnit bezúplatně, ovšem kolik si máme říct taky netušíme