Dala jsem dohromady víkendovou "práci" a narazila na problém: praprapradědeček se v obci ocitl záhadným způsobem, v matrikách nejsou k dohledání jeho rodiče ani místo narození, "přiženit" se tam nemohl, jeho žena pocházela z úplně jiné obce. Od jistého roku je veden jako "domkář" v čísle popisném, kde předtím bydleli úplně jiní lidé. Pravda, mohl ten domek koupit, ale existuje o tom nějaký záznam? Nemáte někdo představu o tom, jak se vedly obecní kroniky, pachtovní knihy a podobné spisy a kde by mohly být uložené?
Další věc, kterou jsem zjistila je, že v obci a okolí si lidé běžně brali nalezence z Prahy a Vídně, byl to asi dobrý přivýdělek, přestože ty děti hodně umíraly (prababička s pradědou si třeba vzali hned krátce po svatbě do péče několikadenní mimino, které záhy zemřelo); napadlo mne, že i praprapradědeček mohl být třeba takový nalezenec a v tom případě je asi jeho původ nedohledatelný.
Osob s jeho původním příjmením žije v ČR jen 27, v upravené podobě (časem v matrikách přišel o čárku nad A) 119, nejvíc na Plzeňsku a Klatovsku, odkud pocházíme... ale to teoreticky může být jen jedna jediná rodina.
Máte někdo tip, jak to zjistit?
Druhá věc, která by mne zajímala je, podle čeho se přidělovala nalezencům jména a příjmení... ti nalezenci měli jména i příjmení, kde k nim přišli? Dávali jim je v ústavech?